Met een kleine operatie in aantocht heb ik 14 dagen lang het ketogeen dieet gevolgd, aan de hand van een mooi en heerlijk boek van Pascale Naessens: ‘Ketokuur, een nieuw leven in 14 dagen’. Waarom? Nou, niet zozeer vanwege die belofte op een nieuw leven, maar wel omdat ik me voor mijn gevoel op die manier optimaal voorbereidde voor op de operatie. Inmiddels is de operatie voorbij en is vooral de wondgenezing verbazend snel gegaan. Of dat hierdoor is gekomen, dat weet ik natuurlijk niet zeker, en hierop wil hier ook niet dieper ingaan. Wel op hoe ik het heb ervaren om ‘keto’ te eten.

Nu eet ik sinds jaren meestal al vrij koolhydraatarm, dus het belangrijkste is wellicht dat ik niet veel verschil merkte. Althans niet qua energie. Ik denk dat ik al vrij makkelijk kan schakelen tussen glucose- en vetverbranding vanwege mijn koolhydraatarme voedingspatroon. Maar voor velen is meer energie hebben wel een belangrijke reden om een ketogeen dieet te volgen. Want wat gebeurt er? Kort gezegd gaat je lichaam bij gebrek aan glucose overschakelen op de vetverbranding voor energie… En hierbij worden door de lever ook ketonen aangemaakt, een nieuwe brandstof voor je lichaam. En zoals Pascale ook uitlegt in haar boek, dat biedt unieke metabole voordelen, die van belang kunnen zijn om je niet alleen energieker te voelen, maar ook om af te vallen en diabetes type 2 om te keren.

Bij mij was het switchen tussen de vet- en suikerverbranding dus wellicht al redelijk op orde. Maar voor wie zich vaak moe voelt, niet makkelijk kan afvallen of snel sacherijnig is bij niet op tijd eten… Dan is deze ketokuur wellicht een van de kortste wegen naar het activeren van de vetverbranding én een nuttig gebruik van ketonen in je lijf.

Wat ik wel merkte van het volgen van het ketodieet, was dat ik mijn buik rustiger vond. Ik ben dol op zetmeelrijke knollen en bollen (en die laat je dus juist even staan), en nu realiseerde ik me dat het me meer moeite kost om die te verteren, dan alle (blad)groenten die vooral boven de grond groeien en wat minder zetmeel bevatten. Ik kan het niet helemaal verklaren waarom, maar dat was dus mijn ervaring.

En het belangrijkste: de recepten waren heerlijk, ik miste mijn gewone koolhydraatarme menu totaal niet. Op z’n hoogst kan ik als kanttekening plaatsen dat ketogeen eten in het dagelijks leven wat onhandig kan zijn als je veel op pad bent en/of uit eten gaat. Al kun je – zeker bij een tijdelijke kuur – dan wellicht toch strategisch kiezen voor een menu wat weinig koolhydraten bevat.

Een aanrader uit het boek van Pascale is sowieso dit recept: Kabeljauw met spinazie, tomaat, aubergine en een pesto van pistachenoten.

Ik ben van plan om in ieder geval jaarlijks even te switchen naar een ketogeen dieet van 14 dagen, en dan blijft dit boek van Pascale met haar heerlijke recepten mijn leidraad. Ik denk dat dat de rest van het jaar me helpt om makkelijk tussen suiker- en vetverbranding te blijven switchen. Voor menopauzale vrouwen, zoals ik:-), is het trouwens ook extra belangrijk om ketonen te gebruiken als energiebron, met name als energiebron voor je hersenen. Dit is echt heel interessant als je met overgangsklachten kampt. Ik neem me voor om hier een aparte blog aan te wijden. Die volgt dus nog.