Leidse hutspot met een twist

Sinds we in Leiden wonen eten we – zoals alle Leidenaren – op 2 oktober hutspot. Zo vieren we dat Leiden in 1574 door de Geuzen werd bevrijd van de Spaanse belegering. Verder zijn we te vinden op de kermis (vindt niet iedereen leuk, maar ik wel:-) of in een van de kroegen waar vrolijke muziek wordt gespeeld.

De hutspot wordt tegenwoordig meestal gemaakt met wortels, uien, aardappel en klapstuk, ook al stonden aardappelen in die tijd nog niet op het menu. Zelf heb ik jarenlang de ‘originele’ versie gemaakt zoals die werd gevonden in een kookpot in het verlaten Spaanse kamp: met wortels, uien, pastinaak en witte bonen. Inmiddels heb ik mijn eigen draai gegeven aan een recept uit een stoofpotten-kookboek van Creuset. In het originele recept zitten paprika’s en bleekselderij, die heb ik vervangen door wortel en pastinaak. Mijn gasten gaven dit jaar aan dat deze stoofpot wel op mijn site mocht, dus hierbij!

Ingrediënten (4 personen):
1 ui
2 teentjes knoflook
1 kilo winterwortel, geschild en in schijfjes
2 middelgrote pastinaken, geschild en in stukjes
1 eetlepel olijfolie
8 kalkoen-, kip- of  runderworstjes
enkele takjes tijm en oregano
1 grote theelepel paprikapoeder pikant
1 eetlepel (boekweit)meel
1 eetlepel rodewijnazijn
700 ml kippenbouillon (evt. zelfgemaakt)
400 ml tomatenpassata
zout en peper naar smaak

Bereiding:
Versnipper de ui en knoflook. Verhit olijfolie in een pan. Prik de worst in en laat bruinen in de pan. Haal ze uit de pan zodra ze bruingebakken zijn, en hou ze warm.

Doe de ui, wortel en pastinaak in dezelfde pan en stoof 10 tot 12 minuten. Roer af en toe om. Voeg dan knoflook, tijm, oregano en paprikapoeder toe. Laat nog 5 minuten doorsudderen. Voeg (boekweit)meel en rodewijnazijn toe.

Voeg na enkele minuten de worsten, de kippenbouillon en tomatensalsa toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Breng aan de kook en laat 15 minuten doorsudderen tot het een gladde saus is. Soms pak ik de staafmixer en pureer ik een klein gedeelte van de saus (zonder worst!), dan wordt de saus mooi dik. Eventueel kun je de hutspot serveren met zoete aardappelpuree, stukjes brood of zelfs verse pasta.

Bron: Le Creuset, Stoofpotten, uitgeverij We publish, ISBN 9789089312167