Avonaise

Een leuke variant op mayonaise en je voegt meteen ’s werelds meest voedzame vrucht aan je fastfoodmenu toe. Avocado’s zitten bomvol goede vetten, vezels, vitamine E, foliumzuur, ijzer, vitamine B3 en kalium. En alsof dat nog genoeg is bevat een avocado ook nog eens luteïne, een antioxidant die vrije radicalen neutraliseert en je beschermt tegen staar, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Deze ‘avonaise’ is trouwens niet alleen lekker om frietjes in te dippen, maar ook rauwkost, zoals wortels, bloemkoolroosjes, plakjes komkommer en bleekselderijstengels. Voor dit recept komt de inspiratie uit Oersterk koken, ik verving het citroensap door limoensap en voegde een teentje knoflook en wat peper toe voor extra pit.

Ingrediënten
1 biologisch scharrelei
1 avocado
2 eetlepel limoensap
200 ml olijfolie
1 teentje knoflook
Flinke snuf zeezout
Versgemalen zwarte peper

Bereiding
Doe het ei, zout, peper en limoensap in de mengkom en laat de keukenmachine ongeveer 30 seconden draaien. Voeg de avocado toe en pureer kort. Voeg de olie in een straaltje toe terwijl de motor draait totdat een luchtige, romige avonaise is ontstaan. Proef en voeg naar smaak eventueel iets meer limoensap, zout of peper toe.

Bron: Richard de Leth, Oersterk koken!, uitgeverij de Leth, ISBN 9789081899031