Help, ik val niet af!

Yes! Vanaf vandaag 20 april te koop in de winkel en online: het nieuwe boek van Vivian Reijs over de relatie tussen je hormonen en afvallen: Help, ik val niet af! Als co-writer heb ik met veel plezier meegeschreven! Wat kun je van dit boek verwachten?

We beschrijven uitgebreid acht hormonen die een grote rol spelen waarom afvallen niet lukt. Het is mega-interessant om te bekijken welke hormonen bij jou de belangrijkste ‘boosdoeners’ zijn, mocht het je maar niet lukken om af te vallen. Voor elke vrouw is het hormonale puzzeltje anders. Werkt je suikerhuishouding (het hormoon insuline) niet optimaal? Speelt chronische stress bij jou de grootste rol, ofwel is het hormoon cortisol op hol? Of moet je het bijvoorbeeld in de hoek van het schildklierhormoon, oestrogeen of leptine zoeken? Dit boek biedt je hulp om erachter te komen waar bij jou de disbalans zit. Dikke kans dat je denkt ‘Ah, daarom lukt het mij dus niet’…

… En nu lukt het dus wel! Want dit boek geeft je aan het einde een stappenplan met praktische tools en heldere adviezen om om aan de slag te gaan. Inmiddels met kennis over jouw persoonlijke hormonale situatie als basis. En natuurlijk nemen Viv en ik hierbij onze kPNI-kennis mee. Denk aan low carb, intermittent living, de juiste mindset… ofwel het gaat om een mooie blend vanuit onze opleidingen, die al veel vrouwen heeft geholpen. En nu jou dus ook:-)!

Er staan verder ook heerlijke recepten in het boek. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat afvallen helemaal niet die zo’n vervelende klus hoeft te zijn, maar een mooie reis naar (hormonale) gezondheid, met als bonus dat de kilo’s eraf gaan. Want dat blijkt uiteindelijk de key te zijn: eerst (hormonaal) gezond worden, om vervolgens af te kunnen vallen.

Nieuwsgierig geworden? Bestel snel je exemplaar!

En laat je me weten wat je ervan vindt? Wat je ervaringen zijn? Ik ben zo benieuwd!

VNIG nieuwsitems

Vanmorgen viel de nieuwe editie van Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg (VNIG) weer op mijn digitale deurmat. Sinds kort schrijf ik hiervoor de nieuwsberichten, drie onderwerpen per keer. Het is een superleuke manier om het wetenschappelijk nieuws bij te houden, merk ik. Waar de berichten allemaal over gaan? Over effectiviteit van mindfulapps, hulp uit Chinese hoek bij overgangsklachten, inzet van virtual reality voor operaties… Heel divers dus, kijk verder hiervoor op de site van VNIG, waar al ‘mijn’ berichten worden verzameld op een aparte auteurspagina. Stiekem wel een beetje trots op:-)!

Cyclusplanner

Onlangs is ‘Jouw persoonlijke cyclusplanner’ verschenen van Vivian Reijs, en daar heb ik met veel plezier weer aan meegeschreven! De planner ziet er prachtig uit, heerlijk vrouwelijk in roze! Maar belangrijker: het is echt een mooie tool om 12 maanden lang je cyclus bij te houden. Zo leer je elke fase van je ‘maand’ beter begrijpen en – indien nodig – ondersteunen en verbeteren. Want van kwalen als PMS, te heftige bloedingen en emoties kun je vaak af, en daar kan deze invulagenda je dus bij helpen.

Dark Waters

Gezonde pannen
Een paar jaar eerder, in 2015, hoorde ik voor het eerst over PFOA. Amber Albarda vroeg me toen of ik mee wilde schrijven aan een blog over gezonde pannen. Daarvoor wist ik wel dat een teflon-laag in pannen ongezond kon zijn, zeker als de pan (de bekende Tefalplan) krasjes vertoonde. Maar door het meeschrijven aan dit artikel, kwam ik erachter dat er bij hoge verhitting een stofje vrijkomt, waar ons lichaam geen raad mee weet. En dit is dus PFOA. In die tijd mocht het stofje niet langer gebruikt worden, voor dit verbod heeft deze advocaat dus jarenlang gestreden. En dat weet ik pas sinds de film Dark Waters.

(meer…)

It’s all about energy

Onlangs ben ik geslaagd voor het praktijkexamen van mijn kPNI-opleiding. Joehoe! Heel blij mee. Maar wat houdt kPNI precies in? Dat is een vraag die mij de laatste tijd veel is gesteld. Tijdens mijn examen heb ik mijn best gedaan dit kort en bondig uit te leggen. Dat zal ik hier – iets uitgebreider – ook doen. Ik eindig met een boekentip: Word weer mens. Intrigerende titel? Na het lezen van deze blog hoop ik dat jullie dit boek allemaal willen lezen.

Wat houdt kPNI in?
kPNI is een integratieve wetenschap, die diverse vakgebieden met elkaar combineert om mensen op natuurlijke wijze te behandelen voor allerlei chronische klachten. Centraal staat de wisselwerking tussen de hersenen, (de P), het neuro-endocrinologisch systeem (de N) en het immuunsysteem (de I). Verder nemen we een groot aantal andere vakgebieden mee, zoals de evolutiebiologie, bewegingswetenschappen en orthomoleculaire voedingsleer. Bovendien kijken we ook naar iemands persoonlijkheid en de sociale context waarin iemand leeft. Zo probeert de kPNI de meest uiteenlopende factoren die tot gezondheidsproblemen kunnen leiden bij elkaar te brengen en te gebruiken in een therapie. (meer…)

Je bent wat je leest


In november 2018 startte de campagne Nederland Leest 2018 in de Nederlandse bibliotheken, met als thema: voeding, en alles wat daarmee gepaard gaat. De organisator, het CPNB, gaf deze maand in de bibliotheken een gratis boekje weg Je bent wat je leest, met bijdragen van Joël Broekaert, Charlotte Klein, Marion Pauw, Pierre Wind en Ronald Giphart.

Verder waren veel andere voedselschrijvers gevraagd om een bijdrage te leveren, en zo mocht ik een stukje schrijven over of de overheid nou wel of niet onze overmatige suikerconsumptie een halt toe moet roepen (ik zal de tekst aan het einde van dit artikel ‘plakken’, kun je mijn mening hierover lezen…). (meer…)

Een handleiding om écht te eten

Als je af en toe het spoor op voedingsgebied bijster bent en je afvraagt ‘wat moet ik nu weer eten?!’, dan kan het geen kwaad om het boekje van Michael Pollan er eens bij te pakken met de titel: Echt eten, een handleiding(meer…)

Herstel je hormonen in 10 stappen

Voor de zomer heb ik meegeschreven aan het onlangs verschenen boek Herstel je hormonen in 10 stappen van Vivian Reijs. Inmiddels is het boek al aan de zevende druk toe, superleuk! Ik denk dat het mede zo goed verkoopt omdat veel vrouwen op meerdere momenten kampen met hormonale klachten, denk aan acne, PMS, hevige menstruaties en opvliegers. Daar is vaak meer aan te doen dan je misschien zou denken, en daar helpt dit boek je bij!

In dit boek vind je een duidelijke uitleg van de vijf grootste boosdoeners voor hormonale klachten, waaronder insulineresistentie, oestrogeendominantie en te veel stress. Vervolgens krijg je tien stappen aangereikt die je helpen je hormoonbalans te herstellen. Voor mij is een van de belangrijkste stappen geweest: eet geen tussendoortjes, maar slechts twee of drie goede maaltijden per dag. Maar daarnaast heb ik zeker ook gemerkt dat meer beweging, ontspanning, en vooral gezonde voeding met voldoende vetten en eiwitten mij enorm hebben geholpen (en helpen, want ik zit middenin de overgang, met opvliegers en al).

Het boek eindigt met heerlijke recepten, die je hormonen een boost geven: de recepten bevatten veel groenten en goede vetten, zijn soms jodiumrijk en bovendien gluten-, suiker-, soja- en lectinevrij (in het boek vind je een duidelijke uitleg, waarom je deze beter kunt mijden). Misschien vraag je je af of je dan nog lekker kunt eten… Nou, dat is zeker het geval, van green overnight oats tot Marokkaanse kipspiesjes met pittige mangosalsa; van ’s ochtends tot ’s avonds ben je met heerlijke gerechten onder de pannen:-). Hier een eerste favoriet: kalkoenburgers.

Volg Vivian op haar platform en/of haar instagramaccount.

Gegevens van haar boek: Vivian Reijs, Herstel je hormonen in 10 stappen, voel je beter in 30 dagen, Kosmos uitgevers, ISBN 9789021570624

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Dit filmpje kregen we cadeau van onze beroepsvereniging, de MBOG. Het legt in een notendop uit wat ons mooie vak inhoudt!

Welke supplementen kan ik beter wel slikken?

Vaak vragen mensen mij: “Orthomoleculair; dat betekent toch vooral heel veel supplementen slikken?” En dan vind ik het best lastig om een goed antwoord te geven. In de eerste plaats gaat het in de orthomoleculaire gezondheidsleer vooral om een gezond leef- en eetpatroon, met het oerdieet als oergezond uitgangspunt. Daarmee verdwijnen vaak al veel klachten – en kilo’s – als sneeuw voor de zon, en voel je je snel lekkerder in je vel. Maar…, ja, inderdaad, ik kan er niet omheen, om allerlei redenen is het – ook als je geen klachten hebt – verstandig om dagelijks een aantal supplementen te nemen. Zo blijf je niet alleen nu gezond, maar voorkom je ook op termijn zoveel mogelijk dat er gezondheidsproblemen ontstaan. In deze blog vertel ik wat je beter wel kunt nemen, en waarom.

Waarom is een basissuppletie voor iedereen wenselijk?
Daar zijn vele uiteenlopende redenen voor te geven:

 • Allereerst is het best lastig om in ons jachtige, dagelijkse leven voldoende vis, fruit (2 a 3 porties/stuks) en groente (richtlijn: 250 gram, maar zelf volg ik liever de richtlijn van 500 gram uit het oerdieet) te eten. CBS-cijfers (2015) spreken boekdelen, hieruit blijkt namelijk dat 75% van de Nederlanders niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) uit de Richtlijnen Goede Voeding haalt. En hierdoor krijgen we dus te weinig binnen van allerlei belangrijke vitaminen en mineralen. Vooral magnesium is een belangrijk aandachtspunt.
 • Bovendien wordt de kwaliteit van de landbouwgrond steeds minder, zo blijkt uit een landbouwrapport van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties). Dit speelt onder andere in het zuiden van Europa, waar een groot deel van onze groente en fruit vandaan komt. Dit komt kort samengevat door intensieve productiemethoden en eenzijdige beplanting. Bovendien spoelt in Nederland de bodem tegenwoordig veel meer uit, door de toenemende intensiteit van de regenbuien, en met het water zinken spoorelementen verder de bodem in, en dan neemt een plant die belangrijke stofjes niet meer op.
 • Om logistieke redenen wordt fruit vaak onrijp geplukt, dan kan het langer worden bewaard voordat het verkocht wordt. Maar veel nutriënten – waaronder vitamine C – worden pas bij rijping in de zon geproduceerd.
 • Omega-3-vetzuren uit vette vis zijn belangrijk voor onze gezondheid. Echter: slechts 14% van de Nederlanders eet 2 porties vis per week. En dan is het nog maar de vraag of twee porties vis voldoende zijn om de omega-6-vetzuren en omega-3-vetzuren in balans te houden (te veel omega-6-vetzuren bevordert kort gezegd ontstekingen, en omega-3-vetzuren juist ontstekingsremmend werken). Met ook nog de kanttekeningen dat meer vis eten niet duurzaam is, en dat veel vis zware metalen bevat.
 • En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat in Nederland de zon onvoldoende schijnt om in onze vitamine D behoefte te voorzien… En dat we vitamine D ook lastig uit onze voeding kunnen halen (dan moet je vrijwel dagelijks vette vis eten, en dat is om andere hierboven genoemde redenen weer niet zo’n goed idee).

Welke supplementen zijn een goed idee?
Al met al zijn er dus veel redenen waardoor het lastig is om dagelijks onze portie vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Welke supplementen kunnen we dan het beste slikken om te investeren in je gezondheid, ook op langere termijn? En waar moet je op letten als je op het potje kijkt?

 • Een multivitaminen en –mineraal. Kies voor een versie die alle belangrijke mineralen (ook seleen, chroom, boor, molybdeen, jodium, mangaan, koper, zwavel en silicium) en vitaminen zoveel mogelijk in complexvorm bevat. Verder bevat de mulit synergisten (zoals aminozuren en kruidenextracten) en juist geen ongewenste hulpstoffen, zoals talk, lactose, titaniumdioxie en ijzeroxie, en al helemaal geen onnodige suikers, zoetstoffen, zetmeel, kleur-, geur- en smaakstoffen.
 • Visolie. Let erop dat de capsules in de vorm triglyceriden zijn. Krillolie (met fosfolipiden) is ook een goede keuze.
 • Vitamine C. De best opneembare vorm is een ascorbatencomplex met ondersteunende mineralen kalium, magnesium en zink.
 • Vitamine D3. Zorg ervoor dat je capsules in olijfolie koopt voor een betere opname.
 • Magnesium: ga voor de organisch gebonden vormen bisglycinaten of citraten, met als ondersteunende stof tenminste vitamine B6.

Orthomoleculair advies
Hou in principe de op de verpakking aangegeven doseringen aan. Mocht je daarvan af willen wijken, neem dan contact op. Verder zijn in deze basissuppletie bijvoorbeeld jodium, zink, selenium, curcuma en vitamine K2 niet opgenomen, terwijl het in veel gevallen een goed idee kan zijn om deze te suppleren. En mocht er sprake zijn van een chronische aandoening (denk aan darmklachten, slaapproblemen en bloedsuikerproblematiek) dan kan het noodzakelijk zijn om tijdelijk een heel ander scala aan (tijdelijke) suppletie toe te voegen.

Mocht je advies of meer informatie willen, of heb je vragen naar aanleiding van deze blog, laat het dan vooral weten!

 

Wat is edelgist?

Pas een paar jaar ken ik het bestaan van edelgist, omdat Amber Albarda me vroeg een artikel te schrijven over dit nobele goedje. Sindsdien strooi ik het regelmatig over mijn salades, met daarna wat olijfolie en balsamico eroverheen gesprenkeld… Edelgist is vooral rijk aan allerlei B-vitamines en dat is onder andere goed voor je huid, haar en nagels. Maar bovenal is het een lekkere smaakmaker vind ik. (meer…)

Workshop Do’s & don’ts van koolhydraten

Ben je soms ook zo in de war door alles wat je leest of hoort over koolhydraatarm eten? En is het nou zo dat je je fitter voelt of afvalt als je koolhydraten zoveel mogelijk mijdt?

Die vragen zijn nog niet zo eenvoudig te beantwoorden, vandaar dat ik op donderdagavond 11 mei een workshop geef over de do’s & don’ts van koolhydraten.

Wil je meedoen?
Schrijf je dan in via info@margotlodewijk.nl.
Overigens: het aantal plekken voor deelname is beperkt, dus reageer vooral snel!

Een wekelijks pretpakket

kievitIn 2010 schreef ik de blog Een wekelijks pretpakket voor New Scientist (v/h NWT) over het biologisch groenten- en fruitpakket dat toen net wekelijks bij ons werd bezorgd. Aanleiding hiervoor was het schooltuintje van mijn oudste dochter, toen tien jaar oud. Elke week kwam ze vol trots met groenten als snijbiet, koolrabi en pastinaak thuis. Groenten waar ik tot die tijd wel eens van gehoord had, maar die zeker niet in mijn supermarktkarretje belanden (dat waren toch meer de standaard komkommers, tomaten, wortels, paprika, broccoli en sperziebonen). (meer…)

Optimale lunch voor een avondje uit

Ben je van plan het nieuwe jaar uitbundig in te luiden op een feestje met veel wijn, bubbels en bier? Tijdens mijn opleiding kregen we de volgende tip die je lijf – en dan met name je lever – optimaal voorbereidt op een (oudejaars)avond ‘los’ gaan. Het is absoluut meer werk dan het beleggen van een boterham met kaas, maar het voordeel is (hopelijk) dat je niet na het eerste glas al op je hoofd staat, en lekker tot ruim na twaalf uur mee kunt feesten.

Op het menu zouden vooral zwavelhoudende aminozuren en alle B-vitamines en mineralen moeten staan, oftewel: maak een lunch met bijvoorbeeld vis, ei en veel groenten. Al bladerend in mijn boeken denk ik dat ik met onderstaande ingrediënten wel een optimale lunch te pakken heb:

 • een stukje vis (bijvoorbeeld forel of kabeljauw) met geschaafde amandelen
 • een roerbakschotel met prei, wortel en knoflook
 • een salade van verse spinazie, gekookt ei, avocado en bieslook, rijkelijk besprenkeld met olijfolie en citroensap (óf deze zelfgemaakte mayonaise)

Wil je meer weten over de werking van de lever? Kijk dan bij deze blog… In ieder geval veel plezier met oud & nieuw, en ik wens jullie alvast een vrolijk en vitaal 2016!

 

Food-tips voor een 10 km-run

Met mijn loopclub (B-Fit Leiden van Saskia Bras) loop ik op 22 mei de 10 kilometer van de Leidse Marathon. Om ons ook op food-gebied optimaal voor te bereiden heb ik wat inspirerende tips voor de renners verzameld:

Over iets meer dan een week is het al zover: de 10 kilometer van de Leidse Marathon! Om zo fit mogelijk aan de startlijn te verschijnen, kun je deze week misschien wat extra aandacht aan je maaltijden besteden. Toverwoorden hierbij zijn: groenten, fruit, vlees, vis, aangevuld met eieren, noten en zaden. Zo verwen je je lijf met zoveel mogelijk eiwitten, goede vetten, langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen.

Tip: plan vooruit en maak aan de keukentafel een weekmenu… Overigens: bij Ekoplaza kun je deze week een leuk receptenboekje Sport en voeding van hockeyster Ellen Hoog krijgen.

Receptenideeën voor de week ervoor (de recepten komen van favoriete sites van mij, waar je nog veel meer leuke recepten vindt):

Ontbijt
Ga de keuken in voor ontbijtmuffins, ei met spinazie uit de oven of zelfgemaakte granola. Of kies voor simpel en snel: een frisse fruitsalade met geroosterde noten en zaden (en eventueel yoghurt of kokosmelk).

Lunch
Salade van spinazie, gekookt ei, avocado, garnalen met zelfgemaakte mayonaise.
Quinoa salade met courgette en feta.
Dit meergranenbrood eet ik bv met pesto, humus of notenpasta (aangevuld met bv avocado of plakjes komkommer). Ook kruimel ik het wel als een soort croutons over een salade.
Vitello tonnato.
Algemene tip: knijp lekker wat citroen uit boven je salade en besprenkel ‘m met olijfolie.

Diner
Vegetarisch: aubergine-lasagne met mozzerella en parmezaanse kaas.
Met vis: wortelsalade met vis of zalmburgers.
Met vlees: parelhoen met paddenstoelen en veldsla.

Drie dagen voor de run:
Het is nu echt zaak om langzame koolhydraten te ‘stapelen’, die zitten in knollen (bv knolselderij, koolraap, aardpeer), bollen (bv bietjes, pompoen), wortelen (bv pastinaak), noten, zaden en fruit (bv mango, banaan en avocado). Bovenstaande recepten bevatten allemaal deze langzame koolhydraten. Het voordeel van langzame koolhydraten is bovendien dat ze veel vezels, vitamines en mineralen bevatten (die weer helpen bij de vertering).

Ochtend en middag voor de run:
Zelf moet ik een paar uur voor het rennen niet meer eten, maar dat verschilt per persoon. Ik ga dus voor een brunch rond 10 uur, vermoedelijk met deze ei-banaan-pannenkoekjes en leuke groene smoothie met paksoi.

Ontbijt en lunch je wel voor het rennen, dan kan je lunch het beste ook weer niet te ‘snelle koolhydraten-rijk’ zijn (geeft vlak erna een bloedsuikerdip), dus kies dan bijvoorbeeld voor een lichte warme maaltijd – vooral een kleine portie! – met wat stukjes kip/vis, geroosterde bataat (zoete aardappel) en gekookte groenten. Met niet te veel vet. Of eet een klein kommetje van deze pompoensoep, gevuld met wat garnalen of stukjes kip (handig: bereid je voor en kook de dag ervoor alvast wat extra voor deze lunch).

En tot slot…
Als we allemaal moe maar voldaan weer thuis zijn, kies dan voor een eiwitrijke maaltijd om je spieren weer een oppepper te geven. Ik heb ‘m nog niet geprobeerd, maar deze post-workout-salade lijkt me heerlijk!

Deze suggesties en recepten zijn ter inspiratie, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Als je een drukke week voor de boeg hebt, dan is het al mooi als het je lukt zo nu en dan een avocado aan je lunch toe te voegen, of een extra appel, handje nootjes of gekookt ei…

Voor iedereen in #071, meer informatie over de looptrainingen: B-Fitleiden.  

 

Integratieve geneeskunde

Dit jaar volg ik ook een opleiding Medische Basiskennis (op dit moment houden de nieren en het hormoonstelsel me bezig:-). Tijdens een van de eerste lessen kregen we dit artikel van twee artsen over Integratieve Geneeskunde (IG) te lezen. IG houdt kortweg in: hoe kun je reguliere en ‘evidence-based’ complementaire geneeswijzen met elkaar combineren om tot de meest effectieve, minst invasieve, minst toxische en goedkoopste behandelstrategie komen. Het artikel greep mij meteen en was ook een extra bevestiging waarom ik aan de studie orthomoleculaire voedingsleer ben begonnen. IG is een wereldwijde beweging, die in Amerika, Canada en Australië al is geïnstitutionaliseerd, nu wij nog, :-)! Voor wie het interessant vindt: Geïntegreerde geneeskunde van artsen K.M. Bongers en I.A. van Rosenstiel.

 

 

Goede voornemens

Met een aantal goede voornemens loop ik al een tijdje rond en januari is natuurlijk een mooi moment om die in concrete daden om te zetten. En door ze op deze plek aan het ‘papier’ toe te vertrouwen heb ik een stok achter de deur om het de komende maanden niet alleen bij goede voornemens te laten… (meer…)

Oogstpionieren

En dan was ik afgelopen jaar opeens oogstpionier… Een luxe ‘positie’, kan ik wel zeggen. Zonder zelf te hoeven zaaien, wieden, besproeien etc. – en tegen een redelijke donatie – mocht ik wekelijks de heerlijkste groenten, fruit, kruiden, en (eetbare) bloemen oogsten op de nieuwe stadstuinderij Het Zoete Land aan de Zoeterwoudsesingel. In het begin ging ik lopend, maar op een gegeven moment pakte ik de fiets omdat de tassen met geoogste waar behoorlijk zwaar begonnen te worden. (meer…)

Pakjesavond

Binnenkort is het weer pakjesavond en ik verheug me op een heerlijk avondje thuis cadeautjes uitpakken en gedichten voorlezen rond het haardvuur. Vorig jaar togen mijn drie dochters voor het eerst samen de stad in om cadeautjes voor ons uit te zoeken. En tot mijn verrassing gaven ze mij toen een kookboek van Rens Kroes.

Dat was verrassend, omdat ze – tegen hun zin – het jaar daarvoor nogal wat veranderingen op eetgebied te verwerken hadden gehad. Ik zat veel met mijn neus in Oersterk koken en Oergondisch genieten en experimenteerde er lustig op los met quinoa, amandelmeel en allerlei minder gangbare groenten. En alhoewel ze sommige recepten best lekker vonden (kip met een cashewnoten-jasje en pompoencurry bijvoorbeeld), bekeken ze alleen al de titels van deze boeken behoorlijk argwanend. (meer…)