Rendang met kip

Nou, zoals beloofd nog een recept uit Help, ik val niet af! van Vivian Reijs. Het is meteen goedgekeurd door het hele gezin en aan onze favorieten – en nu dus ook mijn website – toegevoegd. Kies wel echt voor kippendijenfilets van de beste (bio)soort die je kunt vinden. Dat is het gerecht echt waard! … Lees verder Rendang met kip

Zalm met geroosterde groene asperges en tomaat

Het boek Help, ik val niet af! van Vivian Reijs is net uit. Met veel plezier heb ik weer meegeschreven aan het stuk met uitleg over de relatie tussen hormonen en wel/niet afvallen. De recepten waren ook voor mij een verrassing. Nanneke Schreurs – de Fit Green Chef – ‘tekent’ hiervoor, net als in de … Lees verder Zalm met geroosterde groene asperges en tomaat

Salade met granaatappel

Deze salade ‘hoort’ bij het eend met croutons-recept, en ik kan niet anders dan Jamie nageven dat het inderdaad een heerlijke combinatie is. Hij grijpt vaak terug op citroen en munt, en ook hier zijn het weer ‘basisingrediënten’ voor een bijzondere groene salade. En van de bos munt die we kopen op de markt gaat … Lees verder Salade met granaatappel

Eend met croutons

Onlangs kwam mijn oudste dochter met haar vriend bij ons eten. “Kunnen jullie de eend maken?” vroeg ze vantevoren hoopvol. Nou is het inderdaad een heerlijk én gezellig gerecht om op tafel te zetten. En dat vond haar vriend gelukkig ook, die bovendien aan het einde van de avond zei dat het weer eens wat … Lees verder Eend met croutons

Superlekkere, supersnelle tomatensoep

Deze tomatensoep staat regelmatig bij ons op het menu. De ingekookte rode ui met balsamicoazijn maakt ‘m zó lekker zonder dat er een bouillonblokje aan te pas hoeft te komen. En het voordeel is ook dat de soep in een mum van tijd is klaargemaakt. Echt supersnel en superlekker dus, helemaal Jamie in 30 minuten … Lees verder Superlekkere, supersnelle tomatensoep

Zaden- en pittenbrood

Dit recept voor een heerlijk zaden- en pittenbrood komt uit het boek Jouw persoonlijke cyclusplanner van Vivian Reijs. De planner helpt vrouwen om elke fase van hun cyclus beter te begrijpen en – indien nodig – te ondersteunen en te verbeteren. Zaden en pitten helpen hierbij ook. Daarom deel ik graag het recept van dit hormoonondersteunende, … Lees verder Zaden- en pittenbrood

Kalkoenburgers

Hierbij een eerste recept uit het boek Herstel je hormonen in 10 stappen van Vivian Reijs, waar ik als tekstschrijver met veel plezier aan heb meegeschreven. Eerder had ik beloofd op mijn site een aantal favorieten te delen. Vanmiddag zat ik samen met een cliënt in het boek te bladeren, en ik realiseerde me dat … Lees verder Kalkoenburgers

Fruitsalade met olijfolie en balsamico

Al jaren doen we mee met de postcodeloterij (het zal toch niet gebeuren dat onze straat wint en wij niet meededen…:-). Helaas is het lot ons nog steeds niet gunstig gezind, maar wat wel leuk is dat we af en toe een kookboek cadeau krijgen uit de reeks Koken met Kanjers. Eén zo’n kanjer is Jamie Oliver. In zijn boek deelt hij recepten en vertelt onder andere over zijn Food Revolution; hij wil dat alle kinderen toegang hebben tot voedzaam en vers eten, terecht. Verder geeft hij allerlei inspirerende (kook)tips.

Ga naar het recept 'Fruitsalade met olijfolie en balsamico' →

Granola van noten

Deze granola vindt inmiddels gretig aftrek in ons gezin. Tim Noakes hakt de walnoten en hazelnoten fijn, dat doen wij inmiddels niet meer. Verder laten wij de nootmuskaat weg, en voegen we vaak pompoenpitten en pecannoten toe. De granola is heerlijk als ontbijt met (kokos)yoghurt, blauwe bessen en frambozen en/of stukjes donkere chocolade. Maar soms … Lees verder Granola van noten

Leidse hutspot met een twist

Sinds we in Leiden wonen eten we – zoals alle Leidenaren – op 2 oktober hutspot. Zo vieren we dat Leiden in 1574 door de Geuzen werd bevrijd van de Spaanse belegering. De hutspot wordt tegenwoordig meestal gemaakt met wortels, uien, aardappel en klapstuk, ook al stonden aardappelen in die tijd nog niet op het menu. Zelf heb ik jarenlang de ‘originele’ versie gemaakt zoals die werd gevonden in een kookpot in het verlaten Spaanse kamp: met wortels, uien, pastinaak en witte bonen. Inmiddels heb ik mijn eigen draai gegeven aan een recept uit een stoofpotten-kookboek van Creuset. Mijn gasten gaven dit jaar aan dat deze stoofpot wel op mijn site mocht, dus hierbij!

Ga naar het recept 'Leidse hutspot met een twist' →

Bloemkoolpizza

Elke vrijdagavond eten mijn dochters – als ze thuis zijn – pizza, dat is vaste prik. Soms komt er een koerier langs, maar meestal maken we die pizza zelf met een kant-en-klare biobodem en een blik gepureerde tomaten, met allemaal lekkere kruiden erdoor. Af en toe maak ik vrijdagavond pizza voor ons alle vijf. En dan is de basis een zelfgemaakte bodem met vooral veel bloemkool.

Ga naar het recept 'Bloemkoolpizza' →

Hummus van courgette

Nieuwste boek in mijn (kook)boekenkast: Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk van Tim Noakes. Waarschijnlijk verschilt het per persoon bij hoeveel (langzame) koolhydraten of (gezonde) vetten je je prettig voelt, maar zoveel mogelijk suikervrij eten kan ik je in ieder geval aanbevelen! En de recepten in dit boek zijn stuk voor stuk overheerlijke aanraders, zoveel is zeker!

Ga naar het recept 'Hummus van courgette' →

Curry met pompoen

In die warme septembermaand was ik er nog niet zo voor te porren, maar nu het buiten serieus herfstig begint te worden, is de pompoen niet meer weg te denken uit mijn keuken. Ik rooster ‘m met olijfolie in de oven en maak er broden en goed gevulde soepen mee. Maar even vaak verdwijnt de pompoen in deze curry.

Ga naar het recept 'Curry met pompoen' →

Notenpasta

Deze notenpasta maak ik bijna elke week en dan vliegt-ie erdoor heen. Onze dochters vinden ‘m vooral heel lekker op een rijstwafel met plakjes avocado.

Ga naar het recept 'Notenpasta' →

Supersnelle gazpacho

Heerlijk voor een zomerse avond! En met een keukenmachine heb je deze gazpacho zo voor elkaar en kun jij weer lekker van de zon gaan genieten, terwijl de soep lekker koud staat te worden…

Ga naar het recept 'Supersnelle gazpacho' →

Zuurkool met abrikoos en zoete aardappelpuree

De combinatie van zoet en zuur vind ik altijd erg lekker. In dit gerecht zijn zuurkool, abrikozen en zoete aardappels met elkaar gecombineerd tot een heerlijk zoetzure, winterse (oven)schotel. Kerrie en komijn geven de zuurkool net nog een extra bite.

Ga naar het recept 'Zuurkool met abrikoos en zoete aardappelpuree' →

Overheerlijke spruitjes

Laatst kwam mijn dochter thuis en zei: “Zo vind ik spruitjes wel lekker.” Ik was meteen nieuwsgierig en vroeg haar om het recept. Dat kreeg ik via de moeder van haar vriendin. En inderdaad: ik heb het de hele familie voorgezet en we waren het er allemaal over eens: dit gerecht kun je zelfs aan de grootste spruitjeshater voorzetten!

Ga naar het recept 'Overheerlijke spruitjes' →