Met mijn loopclub (B-Fit Leiden van Saskia Bras) loop ik op 22 mei de 10 kilometer van de Leidse Marathon. Om ons ook op food-gebied optimaal voor te bereiden heb ik wat inspirerende tips voor de renners verzameld:

Over iets meer dan een week is het al zover: de 10 kilometer van de Leidse Marathon! Om zo fit mogelijk aan de startlijn te verschijnen, kun je deze week misschien wat extra aandacht aan je maaltijden besteden. Toverwoorden hierbij zijn: groenten, fruit, vlees, vis, aangevuld met eieren, noten en zaden. Zo verwen je je lijf met zoveel mogelijk eiwitten, goede vetten, langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen.

Tip: plan vooruit en maak aan de keukentafel een weekmenu… Overigens: bij Ekoplaza kun je deze week een leuk receptenboekje Sport en voeding van hockeyster Ellen Hoog krijgen.

Receptenideeën voor de week ervoor (de recepten komen van favoriete sites van mij, waar je nog veel meer leuke recepten vindt):

Ontbijt
Ga de keuken in voor ontbijtmuffins, ei met spinazie uit de oven of zelfgemaakte granola. Of kies voor simpel en snel: een frisse fruitsalade met geroosterde noten en zaden (en eventueel yoghurt of kokosmelk).

Lunch
Salade van spinazie, gekookt ei, avocado, garnalen met zelfgemaakte mayonaise.
Quinoa salade met courgette en feta.
Dit meergranenbrood eet ik bv met pesto, humus of notenpasta (aangevuld met bv avocado of plakjes komkommer). Ook kruimel ik het wel als een soort croutons over een salade.
Vitello tonnato.
Algemene tip: knijp lekker wat citroen uit boven je salade en besprenkel ‘m met olijfolie.

Diner
Vegetarisch: aubergine-lasagne met mozzerella en parmezaanse kaas.
Met vis: wortelsalade met vis of zalmburgers.
Met vlees: parelhoen met paddenstoelen en veldsla.

Drie dagen voor de run:
Het is nu echt zaak om langzame koolhydraten te ‘stapelen’, die zitten in knollen (bv knolselderij, koolraap, aardpeer), bollen (bv bietjes, pompoen), wortelen (bv pastinaak), noten, zaden en fruit (bv mango, banaan en avocado). Bovenstaande recepten bevatten allemaal deze langzame koolhydraten. Het voordeel van langzame koolhydraten is bovendien dat ze veel vezels, vitamines en mineralen bevatten (die weer helpen bij de vertering).

Ochtend en middag voor de run:
Zelf moet ik een paar uur voor het rennen niet meer eten, maar dat verschilt per persoon. Ik ga dus voor een brunch rond 10 uur, vermoedelijk met deze ei-banaan-pannenkoekjes en leuke groene smoothie met paksoi.

Ontbijt en lunch je wel voor het rennen, dan kan je lunch het beste ook weer niet te ‘snelle koolhydraten-rijk’ zijn (geeft vlak erna een bloedsuikerdip), dus kies dan bijvoorbeeld voor een lichte warme maaltijd – vooral een kleine portie! – met wat stukjes kip/vis, geroosterde bataat (zoete aardappel) en gekookte groenten. Met niet te veel vet. Of eet een klein kommetje van deze pompoensoep, gevuld met wat garnalen of stukjes kip (handig: bereid je voor en kook de dag ervoor alvast wat extra voor deze lunch).

En tot slot…
Als we allemaal moe maar voldaan weer thuis zijn, kies dan voor een eiwitrijke maaltijd om je spieren weer een oppepper te geven. Ik heb ‘m nog niet geprobeerd, maar deze post-workout-salade lijkt me heerlijk!

Deze suggesties en recepten zijn ter inspiratie, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Als je een drukke week voor de boeg hebt, dan is het al mooi als het je lukt zo nu en dan een avocado aan je lunch toe te voegen, of een extra appel, handje nootjes of gekookt ei…

Voor iedereen in #071, meer informatie over de looptrainingen: B-Fitleiden.