kievitIn 2010 schreef ik de blog Een wekelijks pretpakket voor New Scientist (v/h NWT) over het biologisch groenten- en fruitpakket dat toen net wekelijks bij ons werd bezorgd. Aanleiding hiervoor was het schooltuintje van mijn oudste dochter, toen tien jaar oud. Elke week kwam ze vol trots met groenten als snijbiet, koolrabi en pastinaak thuis. Groenten waar ik tot die tijd wel eens van gehoord had, maar die zeker niet in mijn supermarktkarretje belanden (dat waren toch meer de standaard komkommers, tomaten, wortels, paprika, broccoli en sperziebonen).

Alhoewel het best even wennen was, met name voor de kinderen (roergebakken snijbiet in plaats van spinazie à la crème bijvoorbeeld), was ik al snel enthousiast over deze uitbreiding van ons groentepalet. Dus toen het schooltuinieren van mijn dochter stopte, heb ik me aangemeld bij Kievitamines uit Katwijk. Elke woensdagmiddag zetten zij sindsdien een gevarieerd pakket van biologische groenten en fruit op mijn stoep, vergezeld van een A4tje op kringloop papier met allerlei vrolijke en informatieve berichten en lekkere recepten.

Voordelen van biologisch
Indertijd vroeg ik me in mijn blog voor New Scientist af wat de voordelen waren van ons wekelijkse biologische pretpakket. Ik kwam er toen tot twee. Inmiddels weet ik (onder andere door mijn studie) dat er veel meer voordelen zijn, ik zet hier de belangrijkste voor je op een rijtje:

  1. We zijn gevarieerder gaan eten, en dat zou ik nu nog steeds als tip nummer 1 aan iedereen mee willen geven:-), alleen zo krijg je alle waardevolle voedingsstoffen binnen (en ook weer niet te veel, want zelfs van gezonde voedingsstoffen kan gelden: overdaad schaadt).
  2. De kinderen – alhoewel ze vaak fiks protesteerden – zijn de smaak van steeds meer groenten gaan waarderen. En dat betekent natuurlijk weer dat zij gevarieerder zijn gaan eten.
  3. Verder is het natuurlijk gezonder dat wij met onbespoten groenten en fruit niet de gifstoffen binnenkrijgen die onze lever weer moet verwerken en uitscheiden.
  4. En ondertussen heb ik tijdens mijn opleiding ook geleerd dat onbespoten biologische groenten en fruit zélf beschermende stoffen (salvestrolen) tegen vraat en micro-organismen aanmaken. En die stofjes dienen in ons lichaam als beschermende stof. Dit is een aparte blog waard, die ik nog wel eens ga schrijven, mocht je nu al meer willen weten verwijs ik je tot die tijd graag door naar dit artikel op de site van natuurdiëtisten.
  5. En deze is geheel subjectief: maar vaak vind ik de smaak van biologisch groenten en fruit gewoon lekkerder.

Deze blog is ook een lofzang op Kievitamines, want ik ben dus erg blij met mijn wekelijks pretpakket. En ook al wordt het pakket nog steeds vergezeld door een ‘ouderwets’ A4tje op kringlooppapier, Kievitamines gaat zeker ook met z’n tijd mee. Sinds kort is de website helemaal vernieuwd en kun je van alles bijbestellen op de digitale boerenmarkt. En dat doe ik steeds enthousiaster, denk aan heerlijke olijfolie, noten en allerlei (verse) kruiden.

Tot slot: vorige week maakte ik van het A4tje deze boerenkoolsoep met kikkererwten, die de kinderen heerlijk vonden. Ik heb hen uitgebreid gecomplimenteerd, want wat zijn ze een stuk makkelijker geworden qua eten, en dat maakt het voor mij ook alleen maar leuker om nieuwe recepten uit te proberen…

Voor iedereen wonend in #071 en omstreken: www.kievitamines.nl.

Een wekelijks pretpakket