Inmiddels ben ik klaar met mijn opleiding Gewichtsconsulent bij Visiom Academie. Een opleiding die mij veel heeft gebracht: niet alleen een gedegen basiskennis over voeding uiteraard, maar verder heb ik ook veel geleerd over het effect van bewegen, ontspanning en slapen op het lichaamsgewicht.

Daarnaast heeft de ene docent, Liesbeth Oerlemans, me geholpen een eigen visie op voedingshypes te ontwikkelen en heeft de andere docent, Meijke van Herwijnen, me getraind in het effectief begeleiden van gedragsverandering.

Ik ga met mijn cliënten die willen afvallen aan de slag met de boeken van mijn docenten: Weg met de weegschaal of Sweet Control. Een aantal proefcliënten heb ik al op deze manier begeleid. En ik merkte dat dit artikel van Meijke van Herwijnen hen raakte (mijzelf trouwens ook:-) en hielp om nieuwe gezonde (eet)gewoontes te ontwikkelen:

Hoe werkt afvallen eigenlijk? 

De meeste mensen gaan ervan uit dat afslanken betekent: ik ga minder eten en/of meer bewegen. En dan word je slank, dus voel je je beter en mooier.

Maar eigenlijk zit het net een beetje anders. Als je overgewicht hebt, kun je ervan uitgaan dat er iets uit balans is geraakt. Misschien krijg je teveel brandstof binnen, is je hormoonsysteem ontregeld geraakt (bijvoorbeeld door teveel stress, te weinig slaap of slecht eten) of draait je ‘motor’ niet goed meer. Of nog weer iets anders, of verschillende dingen tegelijk. In ieder geval is het niet de bedoeling van je lichaam geweest om moe of sloom te worden, of allemaal extra kilo’s mee te sjouwen elke dag. Er is iets misgegaan.

Wat je dus te doen staat, is de balans herstellen. En inderdaad: dat kan betekenen dat je meer gezonde dingen moet eten, zodat je lichaam de ontbrekende voedingsstoffen binnenkrijgt en jij minder honger krijgt. Of dat je meer moet bewegen, zodat je hoofd een beetje rust krijgt en je motor weer gaat draaien. Maar er kunnen ook andere dingen spelen. Of je nu je werk saai vindt, te laat naar bed gaat, niet weet hoe je nee moet zeggen tegen dingen die je niet wilt… al die dingen dragen bij aan de onbalans.

Zodra je de balans begint te herstellen, krijg je de ene beloning na de andere. Dingen worden leuker. Je krijgt meer energie. Mensen vinden je aantrekkelijker (en niet alleen uiterlijk!). Je krijgt meer zelfvertrouwen. En je verliest overtollig vet, terwijl je lichaam mooiere vormen krijgt.

Het is dus niet: door het afslanken komt de balans terug. Maar omgekeerd: als je de balans herstelt, zul je afvallen. Dat is een hele klus. Schaam je dus niet als het een keer mislukt is, of al heel vaak. Pak vandaag een verbeterpunt op dat voor jou haalbaar is en bouw stap voor stap aan je nieuwe balans. Het voordeel is, dat je dan niet in september, januari of april weer aan een nieuw dieet hoeft te beginnen dat ook weer mislukt. Je bouwt almaar verder aan je gezonde lichaam en aan een mooi leven.

Auteur: Meijke van Herwijnen