Vaak vragen mensen mij: “Orthomoleculair; dat betekent toch vooral heel veel supplementen slikken?” En dan vind ik het best lastig om een goed antwoord te geven. In de eerste plaats gaat het in de orthomoleculaire gezondheidsleer vooral om een gezond leef- en eetpatroon, met het oerdieet als oergezond uitgangspunt. Daarmee verdwijnen vaak al veel klachten – en kilo’s – als sneeuw voor de zon, en voel je je snel lekkerder in je vel. Maar…, ja, inderdaad, ik kan er niet omheen, om allerlei redenen is het – ook als je geen klachten hebt – verstandig om dagelijks een aantal supplementen te nemen. Zo blijf je niet alleen nu gezond, maar voorkom je ook op termijn zoveel mogelijk dat er gezondheidsproblemen ontstaan. In deze blog vertel ik wat je beter wel kunt nemen, en waarom.

Waarom is een basissuppletie voor iedereen wenselijk?
Daar zijn vele uiteenlopende redenen voor te geven:

  • Allereerst is het best lastig om in ons jachtige, dagelijkse leven voldoende vis, fruit (2 a 3 porties/stuks) en groente (richtlijn: 250 gram, maar zelf volg ik liever de richtlijn van 500 gram uit het oerdieet) te eten. CBS-cijfers (2015) spreken boekdelen, hieruit blijkt namelijk dat 75% van de Nederlanders niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) uit de Richtlijnen Goede Voeding haalt. En hierdoor krijgen we dus te weinig binnen van allerlei belangrijke vitaminen en mineralen. Vooral magnesium is een belangrijk aandachtspunt.
  • Bovendien wordt de kwaliteit van de landbouwgrond steeds minder, zo blijkt uit een landbouwrapport van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties). Dit speelt onder andere in het zuiden van Europa, waar een groot deel van onze groente en fruit vandaan komt. Dit komt kort samengevat door intensieve productiemethoden en eenzijdige beplanting. Bovendien spoelt in Nederland de bodem tegenwoordig veel meer uit, door de toenemende intensiteit van de regenbuien, en met het water zinken spoorelementen verder de bodem in, en dan neemt een plant die belangrijke stofjes niet meer op.
  • Om logistieke redenen wordt fruit vaak onrijp geplukt, dan kan het langer worden bewaard voordat het verkocht wordt. Maar veel nutriënten – waaronder vitamine C – worden pas bij rijping in de zon geproduceerd.
  • Omega-3-vetzuren uit vette vis zijn belangrijk voor onze gezondheid. Echter: slechts 14% van de Nederlanders eet 2 porties vis per week. En dan is het nog maar de vraag of twee porties vis voldoende zijn om de omega-6-vetzuren en omega-3-vetzuren in balans te houden (te veel omega-6-vetzuren bevordert kort gezegd ontstekingen, en omega-3-vetzuren juist ontstekingsremmend werken). Met ook nog de kanttekeningen dat meer vis eten niet duurzaam is, en dat veel vis zware metalen bevat.
  • En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat in Nederland de zon onvoldoende schijnt om in onze vitamine D behoefte te voorzien… En dat we vitamine D ook lastig uit onze voeding kunnen halen (dan moet je vrijwel dagelijks vette vis eten, en dat is om andere hierboven genoemde redenen weer niet zo’n goed idee).

Welke supplementen zijn een goed idee?
Al met al zijn er dus veel redenen waardoor het lastig is om dagelijks onze portie vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Welke supplementen kunnen we dan het beste slikken om te investeren in je gezondheid, ook op langere termijn? En waar moet je op letten als je op het potje kijkt?

  • Een multivitaminen en –mineraal. Kies voor een versie die alle belangrijke mineralen (ook seleen, chroom, boor, molybdeen, jodium, mangaan, koper, zwavel en silicium) en vitaminen zoveel mogelijk in complexvorm bevat. Verder bevat de mulit synergisten (zoals aminozuren en kruidenextracten) en juist geen ongewenste hulpstoffen, zoals talk, lactose, titaniumdioxie en ijzeroxie, en al helemaal geen onnodige suikers, zoetstoffen, zetmeel, kleur-, geur- en smaakstoffen.
  • Visolie. Let erop dat de capsules in de vorm triglyceriden zijn. Krillolie (met fosfolipiden) is ook een goede keuze.
  • Vitamine C. De best opneembare vorm is een ascorbatencomplex met ondersteunende mineralen kalium, magnesium en zink.
  • Vitamine D3. Zorg ervoor dat je capsules in olijfolie koopt voor een betere opname.
  • Magnesium: ga voor de organisch gebonden vormen bisglycinaten of citraten, met als ondersteunende stof tenminste vitamine B6.

Orthomoleculair advies
Hou in principe de op de verpakking aangegeven doseringen aan. Mocht je daarvan af willen wijken, neem dan contact op. Verder zijn in deze basissuppletie bijvoorbeeld jodium, zink, selenium, curcuma en vitamine K2 niet opgenomen, terwijl het in veel gevallen een goed idee kan zijn om deze te suppleren. En mocht er sprake zijn van een chronische aandoening (denk aan darmklachten, slaapproblemen en bloedsuikerproblematiek) dan kan het noodzakelijk zijn om tijdelijk een heel ander scala aan (tijdelijke) suppletie toe te voegen.

Mocht je advies of meer informatie willen, of heb je vragen naar aanleiding van deze blog, laat het dan vooral weten!