Met een aantal goede voornemens loop ik al een tijdje rond en januari is natuurlijk een mooi moment om die in concrete daden om te zetten. En door ze op deze plek aan het ‘papier’ toe te vertrouwen heb ik een stok achter de deur om het de komende maanden niet alleen bij goede voornemens te laten…

Zélf bouillon maken
Allereerst heb ik telkens het gevoel dat het anders kan als ik een blokje bouillon als smaakversterker in een soep, risotto of stoofgerecht gooi. In verschillende kookboeken kom ik recepten tegen om zelf bouillon te trekken van groente en (de botten van) vlees, gevogelte, wild of vis. Op mijn lijstje staan de groentebouillon uit Oersterk koken en de bottenbouillon van de zusjes Hemsley en Hemsley, die zij als de gezondste versie omschrijven. Gelezen in Hemsley + Hemsley: een bouillon van botten zit onder andere boordevol vitaminen, mineralen en glucosamine (goed voor een gezonde darmwand), gelatine (tegen afbraak van gewrichten) en collageen, dat de conditie van je huid verbetert. Nou, wat wil je nog meer?!

Fermenteren
Het boek Het brein in je buik van Justin en Erica Sonnenburg heb ik in één ruk uitgelezen. Het gaat over de grote invloed die je darmbacteriën op je gezondheid hebben; ze spelen bijvoorbeeld een grote rol in je hormoonhuishouding, de conditie van je huid, en of je wel of niet vatbaar bent voor allergieën. Met gefermenteerde voedingsmiddelen voeg je probiotica – goede bacteriën – aan je menu toe, die je darmflora versterken. Bekende gefermenteerde producten zijn zuurkool en yoghurt. Om mijn goede voornemen om te leren fermenteren extra kracht bij te zetten, heb ik net het boek Verrot lekker van Christian Weij aangeschaft. En ik had al een aantal recepten verzameld om zelf ketchup, (kokos)yoghurt en zuurkool (de Hollandse én Koreaanse variant : kimchi) te maken. In het boek van Christian Weij kom ik vast nog veel andere leuke verrotte recepten tegen.

Foodfotografie
Tot slot: een prachtige camera is vorig jaar al aangeschaft, maar het lukt me nog niet zo de door mij gefabriceerde gerechten ook aantrekkelijk vast te leggen. Schaduwen, te saaie composities… foodfotografie is natuurlijk ook een vak apart! En omdat ik mooi beeld bij de recepten eigenlijk onontbeerlijk vind, ga ik me ook hierin de komende maanden bekwamen. Zo, dat lijken me genoeg goede voornemens voor 2016! Ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen.