Met een keukenmachine (of staafmixer) is het maken van een mayonaise een fluitje van een cent. De belangrijkste tip is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, om schiften van de mayonaise te voorkomen. Ik maak de mayonaise altijd met olijfolie en afwisselend met citroen of witte wijnazijn.
Ingrediënten:
2 biologische eierdooiers (zo vers mogelijk)
1 theelepel Dijonmosterd
1 eetlepel vers citroensap of witte wijnazijn
snufje zeezout
200ml olijfolie (extra vierge, zo mild mogelijk)
Bereiding:
Doe alle ingrediënten (behalve de olijfolie) in de mengkom van de keukenmachine en laat deze ongeveer 30 seconden draaien. Voeg de olijfolie druppel voor druppel toe terwijl de motor draait. Zodra de olijfolie en citroensap/azijn goed mengen kun je de olijfolie in een straaltje toevoegen.
Bron: Amber Albarda, Eet jezelf mooi, slank & gelukkig, uitgeverij Spectrum, ISBN 9789049104023