Pesto variaties

Homemade cilantro pesto in jars on wooden backgroundPesto maak ik met allerlei soorten ingrediënten: de basilicumblaadjes vervang ik vaak (voor de helft of helemaal) door rucola, mosterdblad, peterselie, bieslook of – in de lente – jong paardenbloem- of zevenblad. En de noten zijn lang niet altijd meer pijnboompitten, maar vaak – ook weer voor de helft of helemaal – ingeruild voor zonnebloempitten, cashew-, amandel- of walnoten. De Parmezaanse kaas laat ik meestal weg (ik vind dat de pesto er vaak zoveel ‘machtiger’ van wordt) . Soms voeg ik voor wat extra pit edelgist toe, met een beetje fantasie een lekkere vervanger van de Parmezaanse kaas (meer informatie over edelgist). Tot slot gebruik ik de lekkerste olijfolie extra vierge die ik kan vinden… Eigenlijk is de boodschap: varieer meer met pesto!

Ingrediënten:
75g pijnboompitten (of…)
1 bosje basilicum (of…)
1 knoflookteentje
100 ml olijfolie extra vierge (ongeveer, hangt af van de overige ingrediënten)
snufje grof zeezout
2 eetlepels edelgist (optioneel)

Bereiding:
Rooster de pitten of noten licht in de oven (ongeveer 8 minuten op 180 graden Celsius). Doe eerst de noten, dan de blaadjes, het zout en het knoflookteentje in een hoge mengbeker waar net een staafmixer in past. Doe er alvast een scheutje olijfolie bij en pureer totdat een homogeen mengsel ontstaat. Voeg vervolgens in scheutjes meer olijfolie toe en blijf mixen. Voeg zo veel olijfolie toe, totdat je pesto de gewenste dikte heeft.

Als je de pesto afdekt met een laagje olijfolie, kun je ‘m een paar dagen in je koelkast bewaren.