Homemade bouillon

Bowl with beef broth, boiled bones and fresh vegetables.Tot voor kort ging er bij mij standaard een bouillonblokje door de soep, risotto of stoofpot. Ondertussen trek ik ook regelmatig zelf bouillon, al klaagt de rest van de familie soms over de vrijkomende geuren, wel erg huiselijk… Maar het is de moeite (en de geuren) meer dan waard.

Ingrediënten (voor 1 liter bouillon): 
200 – 400g rundvlees, kip of wild (en eventueel een mergpijpje of schenkel met merg)
1 ui
1 winterwortel
tijm
3 laurierblaadjes
enkele zwarte peperkorrels
1 liter water
zout naar smaak

Bereiding: 
Snijd het vlees (of schenkel met merg), de kip of het wild in grove stukken en breng het langzaam aan de kook samen met het water en het zout. Voeg stukken ui, winterwortel, eventuele andere groenten (denk aan bleekselderij of prei) en kruiden toe. Laat de bouillon 3 à 4 uur trekken. Giet de bouillon af door een zeef waarin je een theedoek legt, en vang het vocht op in een pan. Als de soep is afgekoeld, kun je eventueel het vet eraf scheppen. Zelf bak ik daar vaak weer het vlees in.

Handig: als je een (drie)dubbele hoeveelheid maakt, kun je delen invriezen voor later gebruik.

Bron: Ria Penders & Yvonne van Stigt, Oergondisch genieten, uitgeverij Oergezond, ISBN 9789081772815