Voor dit recept heb ik het Oersterk koken opengeslagen. En ik was onder de indruk van de volle smaak van de ‘Big Mak’. Daar kan geen kroket tegenop! Ik gaf er mijn eigen twist aan: ik verving de makreel door gerookte forel en roosterde de koolraap eerst in de oven.
Ingrediënten:
250g gerookte forel, zonder vel en ontgraat
25g roomboter
175g koolraap
3 lente- of bosuitjes, fijngesneden
1 eetlepel peterselie
2 maal 2 eetlepels kokosolie
Snuf zeezout
Versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de over voor op 180 graden Celsius. Schil de koolraap en snijd hem in stukjes. Verwarm de kokosolie en hussel die door de koolraap. Spreid de koolraap uit over een bakplaat en rooster in ongeveer 40 minuten gaar.
Prak de forel fijn en meng het met de boter en de koolraap. Voeg de peterselie en bosuitjes toe. Als het mengsel wat droog is, kun je wat water toevoegen. Breng op smaak met peper en zout. Vorm burgers en leg deze 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
Verhit een pan en voeg de kokosolie toe. Bak de visburgers aan beide kanten goudbruin.
Bron: Richard de Leth, Oersterk koken!, uitgeverij de Leth, ISBN 9789081899031