Voor de zomer heb ik meegeschreven aan het onlangs verschenen boek Herstel je hormonen in 10 stappen van Vivian Reijs. Inmiddels is het boek al aan de zevende druk toe, superleuk! Ik denk dat het mede zo goed verkoopt omdat veel vrouwen op meerdere momenten kampen met hormonale klachten, denk aan acne, PMS, hevige menstruaties en opvliegers. Daar is vaak meer aan te doen dan je misschien zou denken, en daar helpt dit boek je bij!

In dit boek vind je een duidelijke uitleg van de vijf grootste boosdoeners voor hormonale klachten, waaronder insulineresistentie, oestrogeendominantie en te veel stress. Vervolgens krijg je tien stappen aangereikt die je helpen je hormoonbalans te herstellen. Voor mij is een van de belangrijkste stappen geweest: eet geen tussendoortjes, maar slechts twee of drie goede maaltijden per dag. Maar daarnaast heb ik zeker ook gemerkt dat meer beweging, ontspanning, en vooral gezonde voeding met voldoende vetten en eiwitten mij enorm hebben geholpen (en helpen, want ik zit middenin de overgang, met opvliegers en al).

Het boek eindigt met heerlijke recepten, die je hormonen een boost geven: de recepten bevatten veel groenten en goede vetten, zijn soms jodiumrijk en bovendien gluten-, suiker-, soja- en lectinevrij (in het boek vind je een duidelijke uitleg, waarom je deze beter kunt mijden). Misschien vraag je je af of je dan nog lekker kunt eten… Nou, dat is zeker het geval, van green overnight oats tot Marokkaanse kipspiesjes met pittige mangosalsa; van ’s ochtends tot ’s avonds ben je met heerlijke gerechten onder de pannen:-). Hier een eerste favoriet: kalkoenburgers.

Volg Vivian op haar platform en/of haar instagramaccount.

Gegevens van haar boek: Vivian Reijs, Herstel je hormonen in 10 stappen, voel je beter in 30 dagen, Kosmos uitgevers, ISBN 9789021570624