Bloemkoolpizza

Elke vrijdagavond eten mijn dochters – als ze thuis zijn – pizza, dat is vaste prik. Soms komt er een koerier langs, maar meestal maken we die pizza zelf met een kant-en-klare biobodem en een blik gepureerde tomaten, met allemaal lekkere kruiden erdoor. Mijn man en ik eten zo aan het begin van het weekend liever een lekkere Indiase curry (die soms ook van de afhaal komt), maar af en toe maak ik pizza voor ons alle vijf. En dan is de basis een zelfgemaakte bodem met vooral veel bloemkool (gelukkig vindt het hele gezin dat ook lekker, als het maar niet elke vrijdagavond is:-).

Bloemkool pizzabodems zijn inmiddels behoorlijk ‘in zwang’; zelfs de supermarkt verkoopt ze van het merk Magioni. Die laat ik helaas toch maar links liggen: in een bodem zit slechts 70 tot 80 gram bloemkool, dat kan een stuk beter als je ze zelf maakt. Inmiddels heb ik aardig wat versies geprobeerd: van Rens Kroes (beetje veel werk), Donna Hay (veel makkelijker en even lekker) en – sinds het nieuwe boek uit is – van Vivian Reijs.

Hierbij de versie van Donna Hay:

Ingredi├źnten (2 pizza’s):
600 gram bloemkoolroosjes
90g amandelmeel
40g fijngeraspte parmezaan
3 eieren, losgeroerd
1 eetlepel olijfolie
zeezout en grofgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet voor de pizzabodems twee pizzavormen van 30 cm licht in en bekleed met bakpapier (ik maak meestal vierkante bodems, en leg het bakpapier op de bakplaat). Draai de bloemkool in porties in een keukenmachine tot een fijnkruimig mengsel. Doe in een grote kom, voeg het amandelmeel, de parmezaan, eieren, zout en peper toe en meng tot een soepel deeg. Doe in beide vormen de helft van het deeg. Zet 20-25 minuten in de oven of tot de bodems goudbruin en krokant zijn. Beleg de bodem naar keuze met tomatensaus, extra kaas (kan ook mozzarella zijn), en bijvoorbeeld kleine roosjes broccoli, die je licht besprenkeld hebt met olijfolie. Zet nog ongeveer 10 minuten in de oven, of totdat de broccoli gaar is.

Bron: Donna Hay, Life in balance, uitgeverij Het Spectrum, ISBN 9789000351602

De versie van Vivian Reijs volgt zo spoedig mogelijk (als ik mijn uitgeleende boek weer terug heb…