Fruitsalade met olijfolie en balsamico

Al jaren doen we mee met de postcodeloterij (het zal toch niet gebeuren dat onze straat wint en wij niet meededen…:-). Helaas is het lot ons nog steeds niet gunstig gezind, maar wat wel leuk is dat we af en toe een kookboek cadeau krijgen uit de reeks Koken met Kanjers. Eén zo’n kanjer is Jamie Oliver. In zijn boek deelt hij recepten en vertelt onder andere over zijn Food Revolution; hij wil dat alle kinderen toegang hebben tot voedzaam en vers eten, terecht. Verder geeft hij allerlei inspirerende (kook)tips.

Eén belangrijke tip wil ik jullie hier niet onthouden: streef naar minstens vijf porties van 80 gram groenten en/of fruit per dag, maar liefst meer porties (zelf zou ik zeven aanhouden, waarvan max. twee of drie porties fruit). Plus: eet alle kleuren van de regenboog en maak optimaal gebruik van de seizoenen. Mooie vuistregels om gevarieerd te eten, vind ik!

Een goed begin is deze fruitsalade met olijfolie en balsamico (en die toevoegingen maken het echt heel lekker, geloof me, of beter, Jamie natuurlijk!).

Ingrediënten (voor 10 porties):
2 rimpelige passievruchten
2 mandarijntjes (of sinaasappels)
2 limoenen (of citroenen)
half bosje versie munt
1 eetlepel extra vierge olijfolie
1 theelepel balsamico-azijn
1 rijpe ananas
1 rijpe mango
2 rijpe perziken
250g aardbeien
200g blauwe bessen
150g bramen

Bereiding:
Pak een grote kom die in je ijskast past. Snijd de passievruchten doormidden, schep het vruchtvlees in de kom en pers er al het citrussap boven uit. Snipper de muntblaadjes erover, voeg de olijfolie en balsamico toe en roer alles goed door elkaar.

Schil en snijd al het fruit in stukjes en voeg het meteen toe aan de kom. Hussel alles goed door elkaar, dek de kom af en zet in de ijskast.

Variatietips: voeg bijvoorbeeld druiven, peren, pruimen of papaja toe. Voeg zachtere fruitsoorten zoals banaan, frambozen, watermeloen en kiwi op het laatst toe als garnering. Lekker met (kokos)yoghurt of geroosterde noten en zaden. Bij feestelijke gelegenheden serveer ik er ook wel eens meringues en ongezoete, geslagen slagroom bij.

Bron: Jamie Oliver, Mijn favoriete gezonde recepten, uit de serie Koken met Kanjers van de Nationale Postcode Loterij