Deze salade ‘hoort’ bij het eend met croutons-recept, en ik kan niet anders dan Jamie nageven dat het inderdaad een heerlijke combinatie is. Hij grijpt vaak terug op citroen en munt, en ook hier zijn het weer ‘basisingrediënten’ voor een bijzondere groene salade. En van de bos munt die we kopen op de markt gaat na het eten de rest in de thee.

Ingrediënten:
1 granaatappel
100g rucola (of lamsoren, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd)
2 wortels
een klein bosje radijzen
1 bakje tuinkers
een klein bosje verse munt
extra vierge olijfolie
balsamicoazijn
een halve citroen
peper en zout naar smaak

Bereiding:
Snijd de granaatappel doormidden, houd de helften boven een kom en sla er met de achterkant van een lepel de zaadjes uit. Althans zo doen Jamie en mijn man dat. Bij mij zitten de muur en ikzelf dan vaak onder het rode sap uit de granaatappel als ik zo de pitjes uit de granaatappel probeer te halen. Bij mij werkt het eigenlijk beter om de granaatappel als een soort citroen uit te knijpen. Vis de eventuele velletjes en vliesjes uit de kom. Strooi er de rucola (of lamsoren) op. Snij de schoongemaakte wortel met een dunschiller in dunne slierten die je over de rucola verdeelt. Snij de radijzen in plakjes en doe ze ook in de slakom. Knip er de tuinkers over en voeg de fijngehakte muntblaadjes toe.

Dressing: pak een kannetje voor de dressing, doe er een flinke scheut extra vierge olijfolie, wat balsamicoazijn, een snufje zout en peper en het sap van een halve citroen in. Doe de dressing pas op het laatste moment over de salade. Serveer ‘m zoals gezegd samen met de eend met croutons. Knap trouwens als het je lukt om beide gerechten binnen een half uur op tafel te zetten:-), dat is mij nog niet gelukt (en dan heb ik het nog niet eens over het toetje… dat heb ik nog nooit gemaakt).

Bron: Jamie in 30 minuten, 9789021549248, Kosmos uitgevers