Deze tomatensoep staat regelmatig bij ons op het menu. De ingekookte rode ui met balsamicoazijn maakt ‘m zó lekker zonder dat er een bouillonblokje aan te pas hoeft te komen. En het voordeel is ook dat de soep in een mum van tijd is klaargemaakt. Echt supersnel en superlekker dus, helemaal Jamie in 30 minuten (al maakt hij in die tijd er nog drie gerechten bij klaar, dat lukt mij echt niet).

Ingrediënten:
1kg rijpe kerstomaten aan de tak
4 grote tomaten, in vieren gesneden
1 rode peper
4 tenen knoflook
2 rode uien
4 eetlepels balsamicoazijn
verse basilicum
olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de kerstomaten en andere tomaten in een braadslede. Sprenkel er olijfolie overheen en strooi er zout en peper overheen. Snijd de Spaanse peper doormidden, haal de zaadjes eruit leg de helften in de braadslede erbij. Pers er de gepelde tenen knoflook bij. Hussel alles door elkaar, en zet 15-20 minuten in de oven, totdat tomaten gaar zijn.

Pel de uien, hak in grove stukken en doe ze met een scheut olijfolie en een snufje zout in de hete pan. Laat de uien zacht worden terwijl je regelmatig roert. Doe de balsamicoazijn bij de uien zodra de uien zacht zijn en laat het vocht indampen en inkoken.

Doe de tomaten, zodra ze gaar zijn, bij de uien in de pan. Doe er ook het merendeel van de basilicumblaadjes bij. Maak de soep glad met een staafmixer, of gebruik hiervoor een keukenmachine. Eventueel kun je de soep nog zeven om de laatste tomatenvelletjes eruit te halen, al doen wij dat eigenlijk nooit. Voeg tot slot naar smaak nog extra zout en peper toe en garneer de soep voor het opdienen met een paar blaadjes basilicum. Lekker met guacamole en zadencrackers.

Bron: Jamie in 30 minuten, 9789021549248, Kosmos uitgevers