Binnenkort is het weer pakjesavond en ik verheug me op een heerlijk avondje thuis cadeautjes uitpakken en gedichten voorlezen rond het haardvuur. Vorig jaar togen mijn drie dochters voor het eerst samen de stad in om cadeautjes voor ons uit te zoeken. En tot mijn verrassing gaven ze mij toen een kookboek van Rens Kroes.

Dat was verrassend, omdat ze – tegen hun zin – het jaar daarvoor nogal wat veranderingen op eetgebied te verwerken hadden gehad. Ik zat veel met mijn neus in Oersterk koken en Oergondisch genieten en experimenteerde er lustig op los met quinoa, amandelmeel en allerlei minder gangbare groenten. En alhoewel ze sommige recepten best lekker vonden (kip met een cashewnoten-jasje en pompoencurry bijvoorbeeld), bekeken ze alleen al de titels van deze boeken behoorlijk argwanend.

Maar Rens Kroes kon hen duidelijk ook bekoren, want die avond zelf zaten we al met z’n allen enthousiast te bladeren om uit te kiezen wat we allemaal wilden gaan maken. Het afgelopen jaar heeft dit kookboek op eetgebied een brug geslagen tussen mijn dochters en mij. Inmiddels hebben we een paar ‘klassiekers’ in onze keuken: de noten– en chocoladepasta’s, het pompoen-amandelmeelbrood, de kipkerriesalade, quinoa-sushi en lasagne met courgetteplakken, in plaats van lasagnebladen. En mijn dochters ontbijten regelmatig met een rijstewafel met notenpasta en avocado (heerlijke tip van Rens!). Voor mijn verjaardag kreeg ik afgelopen zomer van hen zelfs Rens Kroes deel 2. En ook daaruit hebben we inmiddels onze favorieten, zoals de sweet chicken salad en zoete aardappelbrownies (echt heel lekker allebei).

Al zijn er nog genoeg recepten om te koken uit deze en andere kookboeken op mijn plank, toch staan er op mijn verlanglijstje weer een paar nieuwe wensen: Simply Nigella van Nigella Lawson, I love groente van Janneke Vreugdenhil, Jamie’s superfood en Hemsley + Hemsley, de kunst om goed te eten, geschreven door twee zusjes. Nu maar afwachten wat komende pakjesavond gaat brengen… En welke klassiekers die toe gaan voegen aan ons menu. Ik zal trouwens de komende weken een paar van onze favorieten op mijn site delen.