Pompoen-amandelmeelbrood

Bananenbrood, notenbrood zoet (met dadels), notenbrood hartig (met ui)… ik heb al veel verschillende ‘alternatieve’ broden gebakken. Maar favoriet bij mij – en degenen die ik het laat proeven – is toch wel dit pompoen-amandelmeelbrood. Een dochter neemt het zelfs regelmatig mee naar school. Het meeste werk is het schoonmaken, in stukjes hakken en roosteren van de pompoen. Daarna gooi je alles in de keukenmachine en is je ‘deeg’ in no-time klaar. Vorige keer had ik trouwens niet voldoende amandelmeel en ik heb het aangevuld met kokosmeel en boekweitmeel. Dat was ook erg lekker, en eigenlijk is dus ook de boodschap: ga lekker experimenteren en maak je eigen favoriet!

Ingrediënten:
200g pompoen
1 eetlepel gesmolten kokosolie
4 eetlepels agavesiroop (optioneel, ik laat het altijd weg)
2 theelepel vanillepoeder, ongezoet
5 eieren
240g amandelmeel
2 theelepels wijnsteenbakpoeder
4 eetlepels pompoenpitten (optioneel)
2 eetlepels gebroken lijnzaad
2 theelepels kaneel
snufje zeezout

Bereiding:
Verwarm de over voor op 180 graden Celsius. Was de pompoen goed, snijd ‘m in tweeën en haal de pitten eruit. Laat de schil er dus omheen. Snijd 200 gram in stukjes (je kunt de rest natuurlijk ook roosteren en bijvoorbeeld in een soep doen, of verwerken in een salade) en meng de pompoen met gesmolten kokosolie in een kom. Rooster de pompoen vervolgens ongeveer 30 minuten in de oven.

Doe daarna de pompoen, evt. agavesiroop, vanillepoeder, eieren en kokosolie in een keukenmachine en mix alles glad. Doe dit mengsel in een kom en mix de de overige ingrediënten er doorheen. Schenk het in een met bakpapier bekleed cakeblik. Baktijd: ongeveer 45 minuten (controleer op gaarheid met een satéprikker). Je kunt het brood prima (in porties) invriezen. Tot slot een tip van Rens: serveer het met notenpasta en – tip van mij – stukjes frisse komkommer.

Bron: Rens Kroes, Powerfood, uitgeverij Spectrum, ISBN 9789000341016