En dan was ik afgelopen jaar opeens oogstpionier… Een luxe ‘positie’, kan ik wel zeggen. Zonder zelf te hoeven zaaien, wieden, besproeien etc. – en tegen een redelijke donatie – mocht ik wekelijks de heerlijkste groenten, fruit, kruiden, en (eetbare) bloemen oogsten op de nieuwe stadstuinderij Het Zoete Land aan de Zoeterwoudsesingel. In het begin ging ik lopend, maar op een gegeven moment pakte ik de fiets omdat de tassen met geoogste waar behoorlijk zwaar begonnen te worden.

Gisteren kozoete landn ik voor het laatst oogsten, en wellicht komt het omdat het zo bizar warm is voor de tijd van het jaar, maar ook dit keer kwam ik weer thuis met een hele tas vol lekkers: palmkool, rucola, kervel, mosterdblad, lepelblad, winterpostelein, veldsla en snijbiet. De palmkool is inmiddels in een pompoensoep verdwenen en van het mosterdblad en de rucola heb ik pesto gemaakt. De rest hussel ik de komende dagen door salades of gaat in een roerbakgerecht.

Door het jaar heen vond ik het oogsten trouwens vooral elke keer een klein beetje vakantie. Vaak was het mooi weer en al plukkend tussen de zoemende bijen waren de dagelijkse beslommeringen dan even heel ver weg. Bovendien vond ik het leerzaam, want veel groenten kende ik nog niet, zoals bijvoorbeeld lepel- en mosterdblad, peterseliewortel en Nieuw-Zeelandse spinazie. En ik heb er de lekkerste aardbeien ooit geproefd.

Purple frills
Tot slot iets meer over het mosterdblad dat ik oogstte (zie het beeld boven deze blog): kleine, decoratieve blaadjes die ook wel purple frills worden genoemd en nog het meest weg hebben van inie-mini-rucola. Al geldt dat zeker niet voor alle brassica juncea, ofwel mosterdbladvarianten. Er zijn namelijk vele soorten met allemaal een eigen naam, in een kleurenpalet van licht geel/groen tot donkerpaars, en met zeer gekartelde blaadjes zoals van de purple frills tot brede, gladde versies. Overeenkomsten: ze zijn stuk voor stuk lekker pittig van smaak, en van alle soorten kun je de blaadjes rauw eten, door de salade husselen, in een wrap wikkelen of een stamppot à la andijvie mee maken. Maar ook kun je deze leuke blaadjes bijvoorbeeld stoven, toevoegen aan een soep of er dus een lekkere pesto mee maken (je kunt bijvoorbeeld de helft van de basilicumblaadjes vervangen door mosterdblad). Voor de enthousiaste moestuinders onder ons: mosterdblad kun je vroeg en laat in het jaar zaaien, omdat het tegen zeer lage temperaturen kan. O ja, van de zaadjes wordt inderdaad al eeuwen mosterd gemaakt!

(In onze wijkkrant schreef ik een langere blog over stadstuinderij Het Zoete Land, waar deze blog een verkorte versie van is).