Gezonde pannen
Een paar jaar eerder, in 2015, hoorde ik voor het eerst over PFOA. Amber Albarda vroeg me toen of ik mee wilde schrijven aan een blog over gezonde pannen. Daarvoor wist ik wel dat een teflon-laag in pannen ongezond kon zijn, zeker als de pan (de bekende Tefalplan) krasjes vertoonde. Maar door het meeschrijven aan dit artikel, kwam ik erachter dat er bij hoge verhitting een stofje vrijkomt, waar ons lichaam geen raad mee weet. En dit is dus PFOA. In die tijd mocht het stofje niet langer gebruikt worden, voor dit verbod heeft deze advocaat dus jarenlang gestreden. En dat weet ik pas sinds de film Dark Waters.

Wat is dit een held, deze advocaat Robert Billot. Ik was echt onder de indruk toen ik onlangs de film Dark Waters zag. Ongelofelijk hoe lang hij heeft gestreden voor gerechtigheid in deze zaak tegen DuPont, een Amerikaanse chemiegigant die tientallen jaren PFOA gebruikte voor de productie van teflon, terwijl ze wisten dat dit stofje het milieu rond de fabriek verontreinigde en mens en dier (ernstig) ziek maakte. Bovendien zorgden de producten waarin PFOA werd verwerkt (anti-aanbakpannen en andere producten, zoals make-up en regenkleding) ervoor dat we er vrijwel allemaal mee te maken kregen.

Zieke koeien
Robert Billot werkte bij een gerenommeerde firma, waar hij net partner was geworden. Zijn cliënten waren juist vaak grote bedrijven, zoals chemiebedrijf DuPont. Zijn oma bracht hem in 1998 in contact met een boer in West Virginia waar de koeien onverklaarbaar ziek en gek werden, en bovendien massaal stierven. Ik zal het verhaal hier verder niet teveel uit de doeken doen, maar deze advocaat zette zijn carrière, relatie, eigen gezondheid, ja echt alles op het spel om de waarheid te achterhalen. Wat maakte die koeien ziek?

Al decennia bekend bij DuPont
De waarheid bleek niet mals: DuPont bleek het al heel wat decennia te weten, dat PFOA ongezond was voor milieu, mens en dier. Werknemers van DuPont kregen bijvoorbeeld misvormde kinderen, en er kwam veel kanker voor (ook deze boer kreeg kanker, en zijn vrouw ook). Maar ja, ze waren zo winstgevend, die mooie anti-aanbakpannen. Amerika’s trots. Deze advocaat wist eerst niet wat PFOA was, en dat hield DuPont ook goed geheim. Maar hij spitte net zolang (hij kreeg vrachtwagens vol archiefdozen aangereikt van DuPont), tot hij wist hoe het zat. Het kostte hem uiteindelijk tientallen jaren strijd om DuPont op de knieën te dwingen. Want wat een getraineer van DuPont. Niet alleen met het aanleveren van die mega-hoeveelheid documentatie, waardoor het zoeken was naar de bekende speld in de hooiberg. Maar ook uiteindelijk bij behandeling van ruim 3000 zaken van mensen bij wie wetenschappelijk werd aangetoond dat hun ernstige gezondheidsklachten te maken hadden met dit spul (alleen dat onderzoek duurde overigens ook al langer dan vijf jaar, en al die jaren moest hij volhouden). Die zaken moesten wat DuPont betreft allemaal individueel behandeld worden. Ongelofelijk. Maar ook dat heeft hij als advocaat aangepakt. Zaak voor zaak (ik weet eigenlijk niet of ze al klaar zijn).

In de film wordt aangegeven dat dit spulletje PFOA bij 99% van de mensen in het bloed zit. Ik weet niet of dit alleen voor Amerikanen geldt, of wereldwijd. In ieder geval staat er in Dordrecht ook een DuPont fabriek, waar veel gedoe is over het gebruikte PFOA, en ook de vervanger GenX (om het even kort samen te vatten, google het maar). Bovendien werd (?) PFOA dus ook toegevoegd aan bijvoorbeeld regenkleding en make-up, vermoedelijk zijn we er daarom ongemerkt meer mee in aanraking geweest dan we weten.

PFOA ontgiften?
Zelf ben ik nu vooral benieuwd of ik als orthomoleculair therapeut nog iets zou kunnen doen om dit stofje toch af te breken. Ik doe momenteel een detox kuur, toevallig, echt. Deze kuur (BioDetox) is ontwikkeld door MediPraxis, een bedrijf met een therapiepraktijk in Dordrecht. Ik heb hen gevraagd of zij hier meer van weten.

Update op 17 februari 2020:
Inmiddels heb ik contact gehad met Cynthia van Schendel van MediPraxis. Hierbij haar reactie per mail op deze blog:

Er is zover ik weet nog geen onderzoek naar gedaan (wel met zeoliet), maar dat zou natuurlijk wel erg interessant zijn om te doen.

De BioDetox ondersteunt het gehele detoxificatiesysteem. Ik zou me dus kunnen indenken dat het ook helpt bij omvormen en afvoeren van PFOA. Van deze stof is bekend dat het makkelijk via de darm recirculeert. Ik verwacht dat de BioDetox ook dit stukje ondervangt via de chlorella.

Ik sta er best voor open om een casestudy te doen. Dat we bij een patiënt met deze belasting een voor- en na-onderzoek doen. Dat zou in Dordrecht inderdaad erg toepasselijk zijn.

Nou, ik heb haar al gemeld dat ik graag meewerk aan een dergelijke casestudy. Verder ga ik via mijn kPNI-opleiding navragen of er meer interessante opties zijn. Wordt vervolgd dus, met hopelijk positief nieuws. Af en toe detoxen is sowieso een goed idee, maar als we hiermee ook iets kunnen doen aan het ‘afvoeren’ van PFOA dan zou dat toch extra mooi zijn. Wellicht ten overvloede, maar doe een detoxkuur altijd onder begeleiding, want je lever moet in gezonde staat zijn om vrijgekomen gifstoffen ook daadwerkelijk te ontgiften.

Meer lezen over dit onderwerp:
Onder de titel The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare schreef journalist Nathaniel Rich in januari 2016 voor The New York Times een artikel over Bilotts lange, juridische strijd. Twee jaar later regisseerde Stephanie Soechtig met The Devil We Know (2018) ook een documentaire over het onderwerp.

En ga de film zien, uiteraard! En kies voor de gezonde pannen zoals Amber aanraadt;-)!