Dit recept voor een heerlijk zaden- en pittenbrood komt uit het boek Jouw persoonlijke cyclusplanner van Vivian Reijs. De planner helpt vrouwen om elke fase van hun cyclus beter te begrijpen en – indien nodig – te ondersteunen en te verbeteren. Zaden en pitten helpen hierbij ook. Daarom deel ik graag het recept van dit hormoonondersteunende, glutenvrije en vezelrijke brood, dat hierdoor ook nog eens je darmfunctie ondersteunt. Dat maakt het voor iedereen een prima broodvervanger, óók als je geen cyclus meer hebt!

Ingrediënten (voor 1 brood):
100g zonnebloempitten
100g pompoenpitten
100g sesamzaad
100g chiazaad
100g (gebroken) lijnzaad
50g amandelen
50g dadels in stukjes (of cranberry’s)
5 eieren
150ml kokosolie, gesmolten
zout naar smaak (ongeveer halve theelepel)

Bereiding:
Verwarm de over tot 160 graden Celsius. Bekleed een cakeblik met bakpapier. Meng alle ingrediënten in een grote kom en roer goed door met een spatel. Giet het beslag in de bakvorm en bak in de voorverwarmde oven 60 minuten, of tot het brood gaar is. Laat het minstens 30 minuten afkoelen voordat je het in plakken snijdt.

Bron: Vivian Reijs, Jouw persoonlijke cyclusplanner, Kosmos uitgevers, 9789021575995