Onlangs is ‘Jouw persoonlijke cyclusplanner’ verschenen van Vivian Reijs, en daar heb ik met veel plezier weer aan meegeschreven! De planner ziet er prachtig uit, heerlijk vrouwelijk in roze! Maar belangrijker: het is echt een mooie tool om 12 maanden lang je cyclus bij te houden. Zo leer je elke fase van je ‘maand’ beter begrijpen en – indien nodig – ondersteunen en verbeteren. Want van kwalen als PMS, te heftige bloedingen en emoties kun je vaak af, en daar kan deze invulagenda je dus bij helpen.

Al heb ik inmiddels geen cyclus meer, toch vond ik het erg leuk om weer mee te schrijven, alleen al om cliënten en mijn eigen dochters hun voordeel met de planner te kunnen laten doen! Zelf leerde ik ervan hoe je het ritme van de maan mee kunt nemen in je dagelijks leven. Je kunt zelfs je cyclus proberen te synchroniseren met de maan, ook al staan we tegenwoordig natuurlijk wel erg ver van het natuurlijk ritme af. Dat is voor mij dus niet van toepassing, maar ik heb wel bedacht dat ook ik de maancyclus kan gebruiken voor het indelen van mijn maand. Want op z’n minst merk ik aan mijn slaappatroon (o jee, het is weer volle maan, vaak lig ik dan klaarwakker, of op z’n minst een deel van de nacht te woelen) dat de stand van maan ook mij beïnvloedt. En daar kan ik rekening mee houden, dat ik de dagen rond volle maan dus minder goed slaap, overdag hierdoor onrustiger ben, etc.

Verder vind ik het een heel goed idee om elke nieuwe maan te zien als een schone lei, een nieuwe start. Even bezinnen over afgelopen periode en intenties voor de komende weken uitspreken, om vervolgens – met de wassende maan – full speed aan de gang te gaan. Rond volle maan, als ik dus meestal wat slechter slaap, neem ik dan – tijdelijk of niet – wat gas terug in de tweede helft van de maand, go with the flow, tot die volgende nieuwe maan… en dan blik ik dus weer even terug op de afgelopen maand, kijk vooruit en begin weer met een schone lei… Een mooi (maan)ritme toch?

Iets anders leuks uit de agenda: seedcycling. Ook nieuw voor mij… Voor degenen met een cyclus: leg de nadruk op pompoenpitten en lijnzaad tot je ovulatie en daarna op sesamzaden en zonnebloempitten. Dit ondersteunt je cyclus omdat ze de werking van hormonen ondersteunen. Voor meer uitleg lees pagina 44 van de Cyclusplanner… En natuurlijk zijn pitten en zaden in alle soorten voor iedereen gezond. Daarom deel ik graag het lekkere recept voor het zaden- en pittenbrood van Viv, en je kunt natuurlijk variëren met de hoeveelheden van de zaden en pitten, afhankelijk van waar jij zit in je cyclus…